top of page
bestuursmedalle1.png
jose3.jpg

actueel

steekoverdracht 
aan Burgemeester Roermond

roermond.jpg

Bronzen BCL steek siert kamer burgemeester Roermond Burgemeester Yolanda Hoogtanders ontving woensdag 8 mei, een BCL delegatie die bestond uit vicevoorzitter Marc Kompier, secretaris John Timmermans, ceremoniemeester Peter Steps en districtsvoorzitter Dré Peters vandaag in het Roermondse stadhuis. Tijdens deze ontvangst werd de bronzen BCL steek aan burgemeester Yolanda Hoogtanders overhandigd. Dit prachtige kunstwerk wordt altijd tentoongesteld bij de burgemeester van die plaats waar het BCL-treffen wordt georganiseerd. In 2024 is de organisatie in handen van VV de Veldjmuus i.s.m. met de BCL. Voor Dré Peters was het een dubbele taak naast BCL bestuurder is hij al 42 jaar actief als (groot)vorst van De Veldjmuus. In die laatste functie is hij verheugd dat zijn vereniging een nieuwe kans krijgt om na het afgelaste BCL treffen wegens corona nu de mogelijkheid krijgt om het toch nog te organiseren. Dat dit in het 8x11 jubileumjaar van De Veldjmuus staat te gebeuren maakt het extra feestelijk.

BCL-Carnavalstreffen 2024

vv de Veldjmuus Remunj

bclt24logo.png

De voorbereidingen voor het grootste verbroederingsfeest van het Zuiden voor 2024 zijn in volle gang! De organisatie is in handen van vv de Veldjmuus uit Roermond. De Veldjmuus vieren tevens hun 8 x 11 jarig jubileum dit jaar, dus dubbel feest. Het beloofd wederom een geweldig feest te worden voor jong en oud. Noteer zaterdag 23 november 2024 en zondag 24 november alvast in uw agenda! Veer zeen òs in Remunj! voor meer informatie houd de social media in de gaten of kijk op de website van vv de Veldjmuus.

hoge onderscheiding

voorzitter district midden onderscheiden

dre.jpg

Voorzitter District Midden, Dré Peters heeft uit handen van burgemeester Jolanda Hoogtanders van Roemond een hoge onderscheiding ontvangen voor zijn enorme inzet voor de vastelaovend in Roermond. Dré is al 33 jaar voorzitter van de Samenwirkende Remunjse Vastelaovesvereiniginge en is een enorm instituut wat betreft carnaval. Hij is Grootvorst bij vv de Veldjmuus en is naast voorzitter van de SRV nog voorzitter van diverse (sport)verenigingen en stichtingen. Ook organiseerd hij ieder jaar het Prinsentreffen in Roermond waar dit jaar zo;n 220 prinsen aanwezig waren. Verder is hij uiteraard bondsbestuurder en politiek aktief in de gemeente Roermond en in de Proviciale Staten. Bovendien is het enerme familieman. Dré nogmaals gefeliciteerd met deze hoge onderscheiding. Veer zeen greuëtsj op dich!

uit de media

beperkt aantal personen (max 20) op praalwagens 

aangescherpte regels van de verzekeringsmaatschappijen

lees hier het bericht

limburger.png

in het bericht uit de medie wordt gesproken over een recente aanpassing van de regels omtrent het aantal personen welke op een praalwagen mogen staan. Deze regel is niet uit de lucht komen vallen maar geldt al geruime tijd. De Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg waarbij zo'n 160 verenigingen lid zijn, heeft haar leden al op de Algemene Ledenvergadering van oktober 2023 op de hoogte gebracht van deze regel. Op de vergadering is hier een presentatie over gegeven welke terug te vinden is op onze website. Deze presentatie is nu ook voor niet-leden beschikbaar. Wij blijven ons inzetten om ons immaterieel erfgoed te bevorderen en te stimuleren, dus ook om naar mogelijkheden te zoeken om voor onze leden ook de optochtwagens verzekerd te houden.

BCL Treffe
25
 en 26 november 2023

cv de Aester Echt

bcl 2023 2.jpg

Het BCL-Carnavalstreffen 2023, georganiseerd door cv de Aester uit Echt, was weer het grootste verbroederingsfeest van het zuiden. Op zaterdag 25 november was de middag voor de jeugd gereserveerd waarna er avonds een geweldig programma staat met onder andere Rowwen Héze.

Zondag 26 november staat helemaal in het teken van verbroedering en nieuwe vriendschappen sluiten voor de Lid-verenigingen van de BCL. 

Dit alles speelde zich af in een groot feestpaviljoen in de Bandert in Echt. kijk op deze hier voor enkele foto's

Steekoverdracht aan gemeente Echt - Susteren

IMG_5154.JPG

DE STEEK IS OVERGEDRAGEN AAN GEMEENTEBESTUUR ECHT-SUSTEREN De STEEK, het bronzen beeld dat symbool staat voor de BCL en haar leden is op vrijdag 3 decenber door cv de Aester overgedragen aan Burgemeester Jos Hessels en wethouder Kim Leurs. Het pronkstuk neemt nu een prominente plaats in, in de hal van het stadhuis. Dit alles omdat cv de Aester het BCL-Carnavalstreffen dit jaar organiseerd in het weekend van 24, 25 en 26 november. toelichtin de STEEK: De steek, zoals het pronkstuk van de BCL heet, is niet alleen een grote prinsenmuts die bedoeld is als wisselbokaal voor de organisator van het BCL-treffen. Het is ook een waar kostbaar kunstwerk, met een aantal elementen waar een diepere gedachte achter zit. Deze gedachten zijn hier uiteengezet: De grote steek stelt de BCL voor, de kleinere steekjes staan voor de aangesloten verenigingen. De BCL overkoepelt de aangesloten verenigingen, zoals te zien is in het kunstwerk. Er is zeer bewust gekozen om de grote steek te laten dragen door zes kleinere steken. Het aantal zes is deelbaar door drie. Drie is het aantal regio’s waaruit de BCL bestaat, waardoor iedere regio dus gelijk is vertegenwoordigd in het kunstwerk. Het glas waarop de steek staat heeft aan de achterkant een gekartelde vorm. Samen met een overstekende kleine steek, moet dit de suggestie wekken dat de zes kleine steekjes niet het einde zijn. Met een beetje inlevingsvermogen kan men hier een hele rij aan toevoegen, waardoor het lijkt alsof iedere vereniging aanwezig is. Het logo van de BCL is prominent aanwezig op de grote steek. Op de kleine steekjes onder de grote steek is echter bewust geen logo geplaatst, maar is in plaats van een logo een leeg embleem gelaten. De vereniging die het BCL-treffen organiseert en dus de Steek een jaar lang in bezit heeft, kan op deze plek haar eigen logo indenken.

vastelaovend maak vrunj

steek_edited.png

 verbinders en vertegenwoordigers van de    Limburgse Vastelaovend

De BCL heeft als doelstelling het in stand houden en bevorderen van de carnavalscultuur als een uiting van levende volkscultuur en folklore in Limburg.

bottom of page