top of page
bestuursmedalle1.png
jose3.jpg

actueel

Bezoek ministerie inzake de doorstroomtoets

MINISTERIE.jpg

BEZOEK AFVAARDEGING MINISTERIE Op 5 oktober jl is er een afvaardiging van het ministerie op bezoek geweest in de optochthal in Sittard. Hierbij waren Vicky Kitzen, Robert Housmans en John Timmermans namens de BCL en Max Ruiters namens de SLV aanwezig. Ook bestuurders van de optochthal sloten aan. Doel van de bijeenkomst was om het ministerie te laten zien dat carnaval meer is dan de 3 dagen en alles wat er rondom heen wordt georganiseerd vanaf 11 11. Zoals het bouwen van wagens en het kerkes project voor de jeugd in Sittard. Zo konden we aantonen waarom de periode van de doorstroomtoets verlengd moest worden., omdat ook de jeugd met voorbereiden van carnaval bezig is ver voor de 3 dolle dagen. Tijdens dit overleg werd duidelijk dat de minister hiertoe bereid was, en het is mooi dat afgelopen week dit is bevestigd door de minister bij een bezoek aan een school in Bunde. Zo kunnen we ons vanaf 11 11 volledig gaan richten op de carnaval.

Laureaten 'de Carnavalist' bekend gemaakt

clubje bekendmaking met de winnaars.jpg

BCL REIKT 'DE CARNAVALIST' UIT AAM LEON HAMANS EN HANS SIMONS Leon Hamans en Hans Simons krijgen binnenkort het bronzen kunstwerk ‘De Carnavalist’ uitgereikt. Het tweetal neemt de driejaarlijkse prijs van Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) in ontvangst omdat zij met hun boek ‘Vastelaovesmonumente in Limburg, van Mook toet Eijsde’ een belangrijke culturele bijdrage hebben geleverd aan de beleving van carnaval in deze provincie. De uitreiking gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Winkelcentrum De Roerpassage Roermond. Door het toekennen van ‘De Carnavalist’ verdienen Hamans & Simons eeuwige roem in de bonte wereld van vastelaovend. De eerste Carnavalist is in 2020 gewonnen door de Venlonaar Lex Uiting. Leon Hamans en Hans Simons hebben het initiatief genomen om een bijzonder boek samen te stellen, waarin alle carnavalsbeelden en gerelateerde objecten in de open lucht in Limburg worden afgebeeld en beschreven in zowel ABN als het plaatselijke dialect. Het boek ‘Vastelaovesbeelde in Limburg, van de Mookerhei toet Eijsde’ bevat meer dan 220 carnavalsbeelden en vrijwel alle Limburgse dialecten. Het boek legt zo de schoonheid en de diversiteit van de Limburgse cultuur, taal en kunst vast voor het nageslacht. Het is een culturele reisgids door de hele provincie. Het boek is geheel vrijwillig en op non profit basis tot stand gekomen. Beide initiatiefnemers hebben contact gezocht met betrokken organisaties en plaatselijke carnavalsverenigingen. De monumenten zijn bovendien op foto vastgelegd. Op deze wijze is de juiste informatie ingezameld en zijn de teksten in het juiste plaatselijk dialect aangeleverd. Menige vastelaovesvierder wil de prachtige uitgave in zijn boekenkast hebben staan. De keuzecommissie die namens de BCL heeft overlegd bestond uit Dré Peters (voorzitter), Roel Dijkstra, Rob Knubben, Erick Kohl, Fer Naus, Joep Rooijakkers, Koos Snijders en Hans Suntjens. Het was voor de leden van deze groep niet eenvoudig om de nieuwe laureaat te kiezen, in Limburg verdienen immers vele duizenden carnavalisten een beloning. Na de nodige discussie kon de commissie toch een eensgezind besluit nemen. Juryvoorzitter Dré Peters: “Ik ben blij met de laureaat. We hebben een buitengewoon originele winnaar.” Leon Hamans en Hans Simons: “Veer zeen greuts op ós óngersjeiïng!” De Carnavalist wordt vrijdag 1 december om 20.11 uur uitgereikt in Winkelcentrum De Roerpassage Roermond. De winnaars nemen dan het bronzen kunstwerk en de bijbehorende medaille in ontvangst. Dat gebeurt onder het toeziend oog van genodigden, delegaties van de bij de BCL-aangesloten carnavalsverenigingen en artiesten waaronder Marleen Rutten. De voor iedereen gratis toegankelijke uitreiking wordt omlijst met een feestelijk programma. De Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg en de keuzecommissie rekenen die avond op veel belangstelling. Voor informatie over en het bestellen van het boek: www.vastelaovesbeeldeinlimburg.nl

Steekoverdracht aan gemeente Echt - Susteren

IMG_5154.JPG

DE STEEK IS OVERGEDRAGEN AAN GEMEENTEBESTUUR ECHT-SUSTEREN De STEEK, het bronzen beeld dat symbool staat voor de BCL en haar leden is op vrijdag 3 decenber door cv de Aester overgedragen aan Burgemeester Jos Hessels en wethouder Kim Leurs. Het pronkstuk neemt nu een prominente plaats in, in de hal van het stadhuis. Dit alles omdat cv de Aester het BCL-Carnavalstreffen dit jaar organiseerd in het weekend van 24, 25 en 26 november. toelichtin de STEEK: De steek, zoals het pronkstuk van de BCL heet, is niet alleen een grote prinsenmuts die bedoeld is als wisselbokaal voor de organisator van het BCL-treffen. Het is ook een waar kostbaar kunstwerk, met een aantal elementen waar een diepere gedachte achter zit. Deze gedachten zijn hier uiteengezet: De grote steek stelt de BCL voor, de kleinere steekjes staan voor de aangesloten verenigingen. De BCL overkoepelt de aangesloten verenigingen, zoals te zien is in het kunstwerk. Er is zeer bewust gekozen om de grote steek te laten dragen door zes kleinere steken. Het aantal zes is deelbaar door drie. Drie is het aantal regio’s waaruit de BCL bestaat, waardoor iedere regio dus gelijk is vertegenwoordigd in het kunstwerk. Het glas waarop de steek staat heeft aan de achterkant een gekartelde vorm. Samen met een overstekende kleine steek, moet dit de suggestie wekken dat de zes kleine steekjes niet het einde zijn. Met een beetje inlevingsvermogen kan men hier een hele rij aan toevoegen, waardoor het lijkt alsof iedere vereniging aanwezig is. Het logo van de BCL is prominent aanwezig op de grote steek. Op de kleine steekjes onder de grote steek is echter bewust geen logo geplaatst, maar is in plaats van een logo een leeg embleem gelaten. De vereniging die het BCL-treffen organiseert en dus de Steek een jaar lang in bezit heeft, kan op deze plek haar eigen logo indenken.

vastelaovend maak vrunj

steek_edited.png

 verbinders en vertegenwoordigers van de    Limburgse Vastelaovend

De BCL heeft als doelstelling het in stand houden en bevorderen van de carnavalscultuur als een uiting van levende volkscultuur en folklore in Limburg.

bottom of page